"U hebt bij mij een onuitwisbare indruk achtergelaten"

A.S.G., oorschelpreconstructie

Correctie van onder-oogleden

Deze correctie is met name bedoeld om wallen onder de ogen te verbeteren. De ingreep wordt meestal met snedes aan de binnen of buitenzijde zijde van het ooglid verricht. Dit is om standverandering van het ooglid te voorkomen. Als aan het slijmvlies van het ooglid is geopereerd, kan het oog in het begin iets gevoeliger zijn. In dat geval kunt u oogzalf of oogdruppels krijgen. Bij rimpels van de huid, kan het teveel aan huid worden ingenomen of een chemische behandeling worden overwogen. Ook een laserbehandeling is mogelijk. We gaan altijd voorzichtig te werk, om te voorkomen dat het ooglid lager komt te staan. Liever enige rimpels, dan een glad, maar onnatuurlijk uiterlijk met een ooglid dat te laag staat! Ondanks onze behoedzaamheid heeft toch één op de vijf en twintig patiënten een iets andere stand van het onder-ooglid. Dit is vrijwel altijd een tijdelijk probleem gebleken.

De plaats van de verschillende benadering van onder ooglid correctie


Voor en resultaat (6 jaar!) na onderooglid correctie middels snede aan binnen zijde ooglid links en rechts.

Ook van opzij vlakkere contour onderooglid zichtbaar


De operatie

Een correctie van het onder-ooglid wordt meestal onder plaatselijke verdoving verricht. Afhankelijk van de te verrichten ingreep, duurt de operatie 20 tot 40 minuten per kant. Om het te veel aan vet onder het oog te verwijderen, kunnen sneetjes worden gemaakt aan de binnenzijde van het ooglid, of in een plooi juist onder de oogharen. (zie figuur 7 en 8) De uitgebreidheid van de ingreep hangt af van de ernst van de afwijking. Deze operatie is met name bedoeld om de stand van het ooglid gelijk of beter te krijgen.

Ten allen tijde moet worden voorkomen dat het ooglid lager komt te staan. Soms is hier steun voor nodig, in de zin van hechtingen van de ooghoek naar de benige oogkaswand toe. Als het vet niet moet worden verwijderd maar verplaatst (over de benige onderrand van de oogkas), moet er meer worden losgemaakt. In dat geval moet rekening worden gehouden met een langdurigere zwelling. Zelfs tot twee a drie maanden.

Na de operatie

Een of twee dagen koude compressen kan helpen om zwelling te verminderen.

De kleine lijnvormige littekens zullen in de huidlijnen van de oogleden liggen. Na enkele maanden zijn deze nauwelijks nog zichtbaar. De mate van zwelling hangt af van de uitgebreidheid van de operatie.

Dit veroorzaakt soms een donker veld onder de wal, bij de neus. Blefaroplastiek is een chirurgische procedure waarbij uitgezakte en rimpelige oogleden worden gecorrigeerd. Hierbij wordt overtollig huid en vet van zowel boven- als onderooglid verwijderd of alleen verplaatst. Deze ingreep wordt vaak gecombineerd met andere plastisch chirurgische procedures, zoals een wenkbrauwrepositie of een facelift. Een ooglidcorrectie kan de wat afgezakte, vermoeide of treurige ogen opfrissen en geeft een uitgerust en jonger uiterlijk.