"Voor de reconstructie... alleen waardering."

L.W., Aangezicht reconstructie

Wenkbrauwcorrectie

Een van de eerste tekenen van het ouder worden is het zakken van de wenkbrauwen. Hierdoor lijken de ogen kleiner en dieper te liggen. Bovendien komen er rimpels op het voorhoofd en vallen de 'kraaiepootjes' aan de buitenkant van de oogleden meer op. Deze problemen doen zich niet uitsluitend voor bij het ouder worden. Een lage stand van de wenkbrauw (of het zakken daarvan) is soms familiair bepaald.

Wenkbrauwrepositie


Wenkbrauwen zijn een belangrijk aspect van het bovenste deel van het gezicht, vooral waar het gaat om het uitdrukken van emoties. Hoge, iets gebogen wenkbrauwen geven een jong uiterlijk. Hangende wenkbrauwen daarentegen geven u een ouder en bedroefder of bozer uiterlijk. Ook fronslijntjes en permanente groeven tussen de wenkbrauwen kunnen iemand gespannen en boos doen lijken. Een wenkbrauwrepositie is bedoeld om het afzakkende deel van het voorhoofdgebied te behandelen. Het is een algemene term waaronder verschillende chirurgische technieken vallen. Wenkbrauwen kunnen bijvoorbeeld worden verhoogd en opnieuw worden gevormd. De voorhoofdhuid kan eveneens strakker worden gemaakt. Ook rimpels zijn met deze methode te behandelen.

Endoscopische wenkbrauw correctie


Patiente voor de wenkbrauw correctie zonder boven ooglid correctie (links boven).Een jaar na endoscopische wenkbrauw correctie (rechts boven). Vijf jaar later nog steeds verbeterde positie wenkbrauwen (links onder).

Ook tien jaar na de ingreep is het effect duidelijk zichtbaar (rechts onder).

Keuze van de techniek

De keuze van de techniek hangt af van de ernst van het probleem, alsmede van de gewenste correctie, uw leeftijd, elasticiteit van de huid en de hoogte van de haarlijn. Ook maakt het uit of u een man of vrouw bent. Om samen een keuze te kunnen maken, leg ik u uit wat het probleem is en wat we met een operatie kunnen bewerkstelligen. Ook de manier waarop u uw haar draagt en hoe u denkt over rimpels op het voorhoofd, komen hierbij aan de orde. De keuze van de techniek hangt ook samen met de plaats van de snede. Deze kan op het voorhoofd liggen, maar ook in de haarlijn. In het midden van het voorhoofd kiezen we vaak een enkele of een onderbroken incisie die in een plooi ligt. Het voordeel hiervan is dat de procedure relatief eenvoudig is. Het litteken heeft echter veel tijd nodig om te genezen.

Voor en 6 jaar na wenkbrauw correctie met incisie net achter de haarlijn.

Litteken

Bij één op de twintig patiënten blijft het litteken zichtbaar op het voorhoofd. Het is aan u om te bepalen of dit een probleem is of niet. Om de snedes meer te verbergen, kunnen ze hoog op het hoofd, vóór of net in de haarlijn komen te liggen. Echter, dan moet de wenkbrauw op een dieper niveau worden los gemaakt, wat een uitgebreidere operatie inhoudt. Een endoscopische ingreep middels een aantal kleinere incisies is dan gebruikelijk. De wenkbrauw wordt dan onder endoscopisch zicht (= van binnen) losgemaakt van de oogkaswand, met behulp van speciaal chirurgisch instrumentarium.

Endoscopische wenkbrauw correctie met snede verborgen in de haren.

Een wenkbrauwrepositie, in dit geval endoscopische benadering, geeft niet alleen een natuurlijker uiterlijk en een betere stand van de wenkbrauw, maar heeft ook een duidelijk effect op de bovenoogleden.

Mid frontale wenkbrauw correctie en boven ooglid correctie

Bij mannen wordt ook wel gebruik gemaakt van een rimpel in het midden van het voorhoofd als benadering van een wenkbrauwrepositie, in dit geval gecombineerd met een bovenooglid correctie

Plaats van de snede

We overleggen altijd met u over de plaats waar we het beste een snede kunnen maken. Factoren die hierbij een rol spelen zijn: de voorhoofdshuid, de hoogte van het voorhoofd en de plaats van de haarlijn, alsmede het type haarinplant. Eventueel kan de snede dus midden op het voorhoofd komen te liggen. Een dergelijke operatie kan onder plaatselijke verdoving geschieden. Genezing van het litteken kost tijd. De eerste maanden zal het litteken wat hobbelig en paars zijn. Na een half jaar tot een jaar is het litteken bij 90 % van de patiënten nauwelijks meer te zien.

De snede kan dus ook in of achter de haarlijn worden geplaatst. Dit valt op den duur niet of nauwelijks meer op. Omdat in een dieper vlak moet worden gewerkt en dus een groter operatiegebied ontstaat, treedt beduidend meer zwelling op. Dit is echter tijdelijk. Als variatie hierop kan worden gekozen voor een aantal kleinere snedes in de haarlijn. Hoewel het voorhoofd enige tijd ongevoelig kan zijn, is bij deze methode de kans groter dat het gevoel geheel terugkomt.

De operatie


Wenkbrauwrepositie vindt plaats onder plaatselijke verdoving of narcose. Bij plaatselijke verdoving krijgt u slaapmedicatie. Doordat u slaperig wordt, heeft u nauwelijks last van de verdovingsprikken. Door de incisie hoog in de haarlijn te maken, worden de wenkbrauwen omhoog gebracht. Daarbij gebruiken we hechtingen of krammetjes om de snedes te sluiten. Ook de verticale plooien op het voorhoofd en de rimpels tussen de wenkbrauwen worden hierdoor minder.

Bij een incisie op het voorhoofd wordt aan beide zijden huid verwijderd. Permanente hechtingen houden de onderliggende spier in de nieuwe, hogere positie. Deze methode verbetert de stand van de wenkbrauw, maar heeft weinig effect op de plooi in het voorhoofd. Endoscopische chirurgie van het voorhoofd varieert van een relatief eenvoudige techniek om de uitgezakte wenkbrauw te verhogen, tot een complexe procedure om het gehele voorhoofd gladder te krijgen.

Door kleine incisies te maken, kunnen we de huid van het voorhoofd losmaken en deze vervolgens samen met de wenkbrauw op een hogere positie vastzetten met kleine, diepe hechtingen of soms met schroeven in het bot.

Na de operatie

Een endoscopische benadering van wenkbrauwrepositie is erop gericht om sneller en met meer zekerheid het gevoel op het hoofd terug te krijgen. Omdat de zenuwen die van de oogkas omhoog lopen worden opgetild, is ook bij deze moderne ingreep het gevoel van het voorhoofd aanvankelijk sterk verminderd. Op den duur komt deze bij vrijwel alle patiënten weer helemaal terug.

Bij hoger gelegen huidsnedes treedt achter de snede - in of achter de haarlijn - ongevoeligheid op, omdat het verloop van de zenuw wordt onderbroken. Op den duur (na een half jaar tot een jaar) komt bij de meeste mensen het gevoel grotendeels terug. Een klein deel kan ongevoelig blijven. Genezing kan ook met jeuk gepaard gaan. Dit is lastig, maar op den duur verdwijnt dat geheel.

Het voorhoofd wordt enkele dagen gesteund door een drukverband. Toch kunnen de oog leden in meer of mindere mate gezwollen en blauw verkleurd zijn. Het kan een tot twee weken duren voordat de zwelling afneemt en de verkleuring verdwijnt. Na vijf dagen kunnen de hechtingen, en eventuele krammetjes, worden verwijderd. Eén nacht na de operatie kunt u douchen, voorzichtig haren wassen en alles voorzichtig afspoelen. Soms is het zinvol om nog enkele dagen zalf op de hechtingen aan te brengen.

De grootste complicatie die kan optreden is een verwonding van de aangezichtszenuw. Hierbij gaat het om de zenuwtak die het voorhoofd verzorgt. Beschadiging kan leiden tot verzwakking of verlies van beweging van de wenkbrauw. Gelukkig komt dit probleem maar zeer zelden voor (1 : 1000) en in de meeste gevallen is dit van tijdelijke aard. In onze praktijk zijn we nog nooit met dit probleem geconfronteerd.